Kärlek

. . . en del av ens liv.
Kärlek går i olika betydelser och man kan hysa kärlek för olika ting,
men den man helst pratar om är nog den typ av kärlek när man blir kär i en annan person.
Det är också den sortens kärlek som är den allra underbaraste, men också
den smärtsammaste.

Jag har sökt runt lite på internet i sökandet på frågan,
" Varför blir man kär? " och vad händer i kroppen när man väl blir det?
Hittade en pyskologs teorier som lät intressanta.






Kär i en doft

Vissa påstår att lukter har en särskild sorts påverkan på en. Att man blir kär i en person på grund av hans eller hennes doft som på något sätt "stämmer" med en själv rent kemiskt.


Tidiga minnen

Andra tror att vi blir kära i vissa personer för att vi omedvetet minns saker från vår tidiga barndom. Det kan vara en doft eller en speciell min, eller små detaljer som en blick eller vinkeln i en ögonvrå. När vi känner igen det hos någon så väcks "kärleksminnet" till liv och vi blir attraherade eller förälskade.

Avståndskärlek

Varför blir man inte automatiskt kär i dem som är kära i en själv, och tvärtom? Det vore ju så bra om kärleken liksom smittade av sig. Och hur kan man vara jättekär i en person som man bara har sett på film?
- Ibland finns det en vits med att man blir förälskad i någon som det är omöjligt med, säger psykologen Majlis Winberg Salomonsson. Man kanske inte vågar ge sig in i att bli tillsammans med någon. Om man då blir förälskad i någon som inte är kär tillbaka, då är man säker. Då kan man leva ut det där ordentligt i fantasin. Drömma om hur fantastiskt det skulle vara om det var verklighet.
- Man lär sig något av det. Man prövar på alla dessa känslor. Så småningom vågar man också i verkligheten.
- Det kan också vara härligt att gå och längta och tråna. Som när man går och ser kärleksfilmer till exempel. Det finns en njutning i att det är ouppnåeligt.


Kärlekskraft på gott och ont

Ibland kan kärleken göra en rädd också. När allting funkar, när man har träffat någon som man är så förälskad i att det känns i hela kroppen och han eller hon är det tillbaka, då blir man ju samtidigt sårbar. För det kan ju hända att den andra gör slut. Det konstiga är kanske att man blir rädd och modig på samma gång.
Man kan ju också börja säga och göra sådant som man inte annars vågar.


Kär och glad

Det händer mycket med kroppen när vi är kära. Vi blir trevligare, öppnare, gladare. Ögonen blir klarare. Huden får en ny lyster. Vi tappar aptiten och det är som om vi mister lite av vårt förstånd. Kärlek gränsar till galenskap, heter det ju.


Blickar ger kickar

Ibland räcker det med en blick från den vi är förälskad i så börjar hjärtat att bulta och pulsen slå fortare. Vi kan också bli svettiga, i händerna och under armarna till exempel.


Vågar inte släppa fram det

Kanske vill du inte ens erkänna för dig själv att du är förälskad. För vad ska det leda till, vad måste du göra då? Det var liksom enklare på lågstadiet när man helt enkelt frågade chans och så hette det bara att man var ihop. Det är du själv som bestämmer om du ska göra något eller bara låta det stanna vid en känsla. Du kan tillåta dig att känna längtan, pirr och upphetsning, utan att skrämma dig själv med att "han eller hon vill inte ha mig" eller "det här klarar jag inte".

Blir lite deppig

Du är lyckligt kär men känner dig ändå nere. Det finns de som säger att förälskelse ibland får samma saker att hända i kroppen som när man blir deprimerad. Hur det än är med den saken så är det förstås jobbigt. Var snäll mot dig själv och fortsätt göra saker som gör dig glad.


Man kan inte styra eller hjälpa vem man blir kär i.
Det finns många olika teorier på frågan varför man blir kär i en viss person.
Men i alla svar finns det en sak som alla tar med, trygghet! 
Man använder andra ord för trygghet, som t.ex, igenkännande.
Man dras till en person som man finner likheter med, som man
känner igen sig ifrån. Liket eller direkt motsats attraherar säger man inom psykologin.
Det behöver inte vara en likhet från dig själv, utan
från personer som står dig nära, till exempelvis din familj.

Din familj = Trygghet
Igenkännande = Trygghet


Jag tror att trygghet är grunden, när man väl funnit
trygghet hos någon vågar man släppa lös sina känslor och man liksom
bosätter en del utav sig själv hos honom/henne. För den personen ger
en denhär trygga närheten som du tycker om.
Med trygghet kommer tillit, vilket är en annan viktigt punkt i ett förhållande.
Men nu pratar vi bara om att blir kär!



Kommentarer
Postat av: Jadestone

Du glömmer att ta fram hur smärtsamt det är att inte vara kär i någon, sakna/inte finna den blicken som alltid funnits. Av egen erfarenhet blir man ganska målös...

2008-10-14 @ 22:00:32
Postat av: TheShaker

Detta var ett intressant inlägg! men jag tycker inte att man ska kartlägga kärlek och påvisa vad som är kärlek, utan den ska bara finnas där, utan någon som helst förklaring. Kramar! ^^

2008-10-14 @ 22:14:01
URL: http://theshaker.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0